Erityisherkän ihmisen kohtaaminen ja tukeminen

6.6.2024 Etäkoulutus

Ammatillinen täydennyskoulutusVerkkokoulutuksetSosiaali- ja terveysalaOpetus, kasvatus ja ohjaus
Arviolta viidesosa ihmisistä on erityisherkkiä. Kyseessä on hermojärjestelmän ja temperamentin ominaisuus, joka ilmenee esimerkiksi tunne- ja aistiherkkyytenä. Samalla se altistaa ihmisen kuormittumaan tavanomaista nopeammin ympäristön ärsykkeistä. Herkkyyden tunnistaminen ja huomioon ottaminen niin työssä, koulussa, päiväkodissa, kotona kuin terveydenhuollossa on ensiarvoisen tärkeää, jotta herkän ihmisen toimintakyky ja vahvuudet pääsevät esille. Herkkyys ilmenee yksilöllisesti ja itsessään se ei ole sairaus, vika tai vamma, vaan neutraali ja oikeissa olosuhteissa varsin myönteinen ominaisuus. Joskus herkällä ihmisellä voi olla lisäksi/erityisherkkyyden sijaan jokin diagnosoitu sairaus tai häiriö, myös silloin herkkyyden tunnistamisesta ja ymmärtämisestä on apua muun hoidon ohella.

Ajankohta

6.6.2024

Kesto

klo 9-15

Kenelle sopii

Koulutus soveltuu ammatilliseksi täydennyskoulutukseksi esimerkiksi kasvatus-, opetus-, sosiaali- ja terveydenhoitoalan henkilöstölle, eri alojen esimiehille sekä muille erityisherkkyydestä kiinnostuneille, jotka haluavat oppia tunnistamaan, ymmärtämään ja tukemaan erityisherkkiä lapsia ja aikuisia. Moni näille aloille hakeutuva työntekijä on itsekin erityisherkkä, joten koulutus voi tarjota eväitä myös osallistujien itsetuntemukseen ja työssä jaksamiseen.

Paikka

Linkki osallistumiseen lähetetään ennen koulutuksen alkua

Ilmoittautuminen

17.1 - 21.5.2024

Osallistumismaksu

180 € ,sisältää sähköisen ppt-koulutusmateriaalin
Erityisherkän ihmisen kohtaaminen ja tukeminen

Koulutuksen kuvaus

Koulutus järjestetään yhteistyössä Hämeen kesäyliopiston kanssa. Rajoitettu osallistujamäärä.

Koulutus järjestetään reaaliaikaisena etätoteutuksena verkossa. Etäsovellus ilmoitetaan koulutuskutsun yhteydessä. Voit osallistua tietokoneella tai tabletilla. Tarvitset toimivan nettiyhteyden.

Koulutuspäivä tarjoaa kattavan, monipuolisen ja käytännönläheisen tietopaketin erityisherkkyydestä erittäin kokeneen ja aiheeseen syvästi perehtyneen psykologin  kouluttamana.

 • Tietoa erityisherkän lapsen/nuoren/aikuisen tunnistamiseksi ja ymmärtämiseksi.
 • Opit ymmärtämään herkän lapsen/aikuisen tyypillisiä haasteita ja vahvuuksia sekä erityisherkkyyden vaikutuksia ihmisen arkeen, kokemuksiin ja käyttäytymiseen.
 • Saat monia vinkkejä ja keinoja herkän ihmisen kohtaamiseen, kuinka tukea häntä parhaalla mahdollisella tavalla kehittymään ja saamaan omat kykynsä käyttöön.

Liian kuormittavassa ympäristössä ja puutteellisen palautumisen seurauksena erityisherkällä ihmisellä voi ilmetä mm. tunteiden- tai käyttäytymisen säätelyn ongelmia tai alisuoriutumista, jotka ovat ehkäistävissä ja korjattavissa oikeanlaisin tukikeinoin.

Kouluttaja

Psykologi, työterveyspsykologi ja tietokirjailija Heli Heiskanen. Heli Heiskanen on toiminut psykologina ja kouluttajana 20 vuoden ajan ja hänellä on vankka kokemus (työ)hyvinvoinnin ja erilaisten ihmisyyden ja ihmissuhteiden haasteiden ohjaamisesta psykologin vastaanotolla, koulutuksissa ja työnohjausryhmissä sekä näiden taitojen omaksumisesta myös omassa elämässään. Hän on auttanut tuhansia eri alojen ammattilaisia ja yksityishenkilöitä erityisherkkyyden ymmärtämiseen ja herkän ihmisen tukemiseen. Hänen lähestymistapansa on samaan aikaan kokonaisvaltainen, syvällinen ja käytännönläheinen. Hän on julkaissut aiheesta tietokirjat Herkkyyden voima -opas omannäköiseen elämään (2016) ja Erityisherkän lapsen kanssa (2022), jotka ovat suositeltavaa oheislukemistoa tähän koulutukseen.


  Koulutuksen sisältö

  Päivä rakentuu luento-osuuksista, sisältää hieman pienryhmätyöskentelyä, vastauksia osallistujien kysymyksiin sekä hyvinvointia ja oppimista tukevia ohjattuja läsnäolo- ja rentoutusharjoituksia.

  Koulutuspäivän aikana osallistuja tekee oman suunnitelman/suuntaviivat tavoista, joilla hän voi soveltaa koulutuksen antia oman työn käytäntöön.

  Ilmoittaudu

  Ilmoittaudu
  Paikkoja vapaana 2 / 3

  Lisätietoja

  Päivi Hinno koulutussuunnittelija
  paivi.hinno@lapinkesayliopisto.fi Puh. 0400 792 396

  Tutustu myös näihin