Informaatiotutkimuksen perusopinnot 25 op (OY)

2025-2026, verkko-opinnot + 1 etäluento

Ammatillinen täydennyskoulutusAvoin korkeakouluopetus
Haluatko ymmärtää, miten tietoa hallitaan, haetaan ja hyödynnetään digitaalisessa maailmassa? Informaatiotutkimuksen perusopinnot tarjoavat kattavan pohjan tiedonhallintaan, digitaalisiin aineistoihin ja informaatioteknologian vaikutuksiin yhteiskunnassa.

Ajankohta

28.8.2025 - 31.7.2026

Kesto

2025-2026

Kenelle sopii

Informaatiotutkimuksen perusopinnot sopivat kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tiedonhallinnasta, digitaalisten aineistojen käytöstä ja informaatioteknologian vaikutuksesta. Ne ovat hyödyllisiä erityisesti kirjasto- ja arkistoalan ammattilaisille, viestinnän ja median parissa työskenteleville sekä opettajille, tutkijoille ja muille tietotyön asiantuntijoille.

Paikka

Verkko-opinnot (Moodle) + yksi etäluento

Ilmoittautuminen

24.2 - 3.8.2025

Osallistumismaksu

640€
Informaatiotutkimuksen perusopinnot 25 op (OY)

Koulutuksen kuvaus

Informaatiotutkimuksen asiantuntemusta tarvitaan, jotta voidaan paremmin organisoida tietoa tai muuta kulttuurista sisältöä.

Informaatiotutkimuksen asiantuntijana saat ammatillista ja tutkimuksellista näkökulmaa tietoon liittyviin ilmiöihin, kuten ihmisten valmiuksiin arvioida tietoa osana työtehtäviä ja arjen toimintaa, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Opit tunnistamaan ja tukemaan yksilöiden, yhteisöjen ja organisaatioiden tapoja hankkia, arvioida, järjestää, jakaa ja tuottaa tietoa.

Informaatiotutkimuksen opintojen tavoitteena on tarjota valmiudet monipuoliseen informaatioalan suunnittelu-, kehittämis-, tutkimus- ja asiantuntijatyöhön erilaisissa organisaatioissa ja yhteisöissä, myös yrittäjänä.

Opinnoissasi perehdyt:

  • ihmisten ja yhteisöjen tapoihin hankkia, arvioida, järjestää, jakaa ja tuottaa tietoa
  • informaatioalan lainsäädäntöön ja etiikkaan sekä tutkimusmenetelmiin.
  • keskeiseen kirjastoalalla vaadittavaan osaamiseen

Lisäksi opit tiedon vaikuttavuudesta ja informaatiolukutaidosta erilaisissa yhteyksissä, esimerkiksi terveys- ja ilmastokysymyksissä.

Opinnot toteutetaan yhteistyössä Oulun yliopiston avoimen yliopiston ja informaatiotutkimuksen oppiaineen kanssa pääasiassa verkko-opetuksena Moodle-oppimisympäristössä.

Opintokokonaisuuden vastuuopettajana toimii FT Heidi Enwald Oulun yliopistosta. Opinnot vastaavat Oulun yliopiston opetussuunnitelmien mukaista opetusta.


Koulutuksen sisältö

Johdatus informaatiotutkimukseen, 5 op
Aika:
Syyslukukausi 2025. 

Tavoitteet: Opiskelija osaa nimetä informaatiotutkimuksen keskeiset tutkimusalueet, -kohteet ja käsitteet ja kehittää analyyttista ajatteluaan jäsentämällä niiden keskinäisiä suhteita.
Sisältö: Informaatiotutkimus on viestintätieteisiin kuuluva yhteiskuntatiede, jossa tarkastellaan ihmisten ja tiedon vuorovaikutusta erilaisissa ympäristöissä. Opintosuorituksessa perehdyt informaatiotutkimuksen kehittymiseen tieteenalana, alalla tehtävään tutkimukseen sekä alan keskeisiin peruskäsitteisiin ja teoreettisiin lähtökohtiin. 
Suoritustapa: Verkkomateriaaliin tutustuminen, kirjallisen työn laatiminen, lähipäivään osallistuminen
Oppimateriaalit: Verkkokurssimateriaali ja muu kurssilla ilmoitettava kirjallisuus.
Arviointi: Hyv/Hyl. Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää verkkokurssilla annettujen tehtävien hyväksyttyä suorittamista. Arvioinnin kohteena on kirjallinen työ liitteineen. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota sisällöllisiin osaamistavoitteisiin sekä tekstin jäsentelyyn, selkeyteen ja argumentointiin. Korvaavuus: AY694677P (5 op), Oulun yliopisto


Informaatiolukutaidot erilaisissa ympäristöissä, 5 op
Aika: Syyslukukausi 2025

Tavoitteet: Opiskelija tunnistaa informaatiolukutaitoon liittyviä ilmiöitä ja käsitteitä. Hän oppii informaatiolukutaitojen edistämisen keinoja ja osaa soveltaa niitä toiminnassaan, myös ammatillisesti. Opiskelija kehittää vuorovaikutustaitojaan sekä kykyään arvioida ja käyttää tietoa kriittisesti ja eettisesti.
Sisältö: Informaatiolukutaito, ja sen lähilukutaidot, kuten medialukutaito, monilukutaito ja terveystiedon lukutaito, voidaan nähdä kansalaistaitoina, joiden rooli yhteiskunnassamme korostuu. Disinformaation torjuminen ja kriittinen informaatiolukutaito ovat keskeisiä muun muassa demokratian toimivuuden ja uudistumisen kannalta. Opintosuorituksessa perehdyt eri lukutaitokäsitteisiin, niiden merkitykseen, edistämiseen, opettamiseen ja mittaamiseen eri ympäristöissä.
Suoritustapa: Aktiivinen osallistuminen verkko-opetukseen, harjoitustyöt ja tentti. 
Oppimateriaalit: Verkko-oppimateriaali. Tenttikirja.
Arviointi: 1–5 / HYL. Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista verkkokurssilla (mahdollisesti) käytäviin keskusteluihin sekä annettujen tehtävien hyväksyttyä suorittamista. Kurssin tentti arvioidaan arvosanalla. Kirjatentissä arvioidaan vastausten selkeyttä ja jäsentyneisyyttä sekä opiskelijan perehtyneisyyttä luettuun aihekokonaisuuteen. Arvioinnissa huomioidaan vastaako opiskelija esitettyihin kysymyksiin, vastaako hän niihin luetun kirjallisuuden perusteella ja onko opiskelija tavoittanut luetun materiaalin pääargumentit. Lisäksi arvioidaan vastausten analyyttisyyttä ja kriittisyyttä sekä argumentointia. Korvaavuus: AY00AZ54 (5 op), Oulun yliopisto 


Informaatiolainsäädäntö ja -etiikka, 5 op
Aika: Kevätlukukausi 2026

Tavoitteet: Opiskelija tunnistaa oikeusjärjestyksen keskeiset periaatteet ja erottaa eettiset periaatteet ja säädännäiset normit. Hän osaa soveltaa yksinkertaisissa ongelmatilanteissa informaatioalan keskeistä lainsäädäntöä sekä kommentoida informaatioalaan liittyviä eettisiä kysymyksiä.
Sisältö: Itsenäisesti suoritettavalla opintojaksolla tutustut siihen, millä tavalla lainsäädäntö Suomessa vaikuttaa informaation julkaisemiseen ja käyttöön. Kurssilla tarkastelet paitsi lainsäädäntöä, myös erilaisia eettisiä näkökulmia, joita aiheeseen liittyy esimerkiksi kirjastokontekstissa. Tutustut opintojaksolla myös informaatiolla vaikuttamiseen, vihapuheeseen ja disinformaatioon ja pohdit näiden aiheiden yhteiskunnallisia vaikutuksia.
Suoritustapa: Aktiivinen osallistuminen verkko-opetukseen, harjoitustyöt ja tentti.
Oppimateriaalit: Verkko-oppimateriaali.
Arviointi: 1–5 / HYL. Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista verkkokurssilla käytäviin keskusteluihin sekä annettujen tehtävien hyväksyttyä suorittamista. Kurssilla on tentti sekä kolme arvioitavaa tehtävää, joista yksi arvioidaan asteikolla hyväksytty/täydennettävä ja kaksi 1–5/täydennettävä. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota sisällöllisiin osaamistavoitteisiin sekä tekstin jäsentelyyn, selkeyteen ja argumentointiin. Lopputehtävän kohdalla arvioinnissa huomioidaan lisäksi tutkimuskirjallisuuden käyttö. Korvaavuus: AY694679A (5 op), Oulun yliopisto


Tiedonhankinta ja tiedonhaun tekniikat, 5 op
Aika: Kevätlukukausi 2026

Tavoitteet: Opiskelija osaa tunnistaa ja käyttää erilaisia tiedonhankinnan kanavia, erityisesti digitaalisia tiedonhakujärjestelmiä. Hän osaa analyyttisesti ja systemaattisesti hyödyntää tiedonhaun perustekniikoita suunnitellessaan ja toteuttaessaan tiedonhakuja, myös tietopalvelutyössä.
Sisältö: Elämme aikakaudella, jossa tietoa on saatavilla enemmän kuin koskaan ennen. Tiedonhakutaidot auttavat suodattamaan olennaisen tiedon epäolennaisesta. Oikean ja ajantasaisen tiedon löytäminen on keskeistä niin henkilökohtaisessa kuin ammatillisessa päätöksenteossa. Kurssilla opiskelijat oppivat tunnistamaan ja käyttämään erilaisia digitaalisia tiedonhakujärjestelmiä. Perehdyt tiedonhaun perustekniikoiden analyyttiseen ja systemaattiseen hyödyntämiseen. Kurssi valmistaa opiskelijoita myös ymmärtämään tietopalvelutyötä.
Suoritustapa: Aktiivinen osallistuminen verkko-opetukseen, harjoitustyöt.
Oppimateriaalit: Verkkokurssimateriaalit ja muu kurssilla ilmoitettu kirjallisuus.
Arviointi: Hyv/hyl. Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista verkkokurssilla mahdollisesti käytävään keskusteluihin ja ryhmätyöskentelyyn, sekä annettujen tehtävien hyväksyttyä suorittamista. Kurssilla tehdään useampia pieniä kurssisisältöihin liittyviä tehtäviä, jotka palautetaan arvioitavaksi. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota sisällöllisiin osaamistavoitteisiin sekä tekstin jäsentelyyn, selkeyteen ja argumentointiin. Korvaavuus: AY00AW78 (5 op), Oulun yliopisto


Informaatiokäyttäytyminen ja -käytännöt, 5 op
Aika: Kevätlukukausi 2026
 
Tavoitteet: Opiskelija osaa nimetä, analysoida ja arvioida informaatiokäyttäytymisen ja –käytäntöjen keskeisiä käsitteitä ja esitellä alan malleja sekä soveltaa niitä arkielämän ja ammattien kontekstiin.
Sisältö: Olemme päivittäin vuorovaikutuksessa tiedon kanssa – haemme, saamme, jaamme ja tuotamme tietoa. Välillä myös välttelemme tietoa, erinäisistä syistä. Opintosuoritus tarjoaa näkökulmia yksilöiden, ja yhteisöjen tiedonhankinnan, -jakamisen ja –tuottamisen tapojen ymmärtämiseen. Lisäksi suorituksessa tutustut informaatiokäyttäytymiseen ja -käytäntöihin liittyviin tutkimuksiin sekä teoreettisiin käsitteisiin ja malleihin.
Suoritustapa: Kirjallisuustentti.
Oppimateriaalit: Haasio, A. Harviainen, T. & Savolainen, R. 2019: Johdatus tiedonhankintatutkimukseen.
Arviointi: 1–5 / HYL. Kurssin tentti arvioidaan arvosanalla. Kirjatentissä arvioidaan vastausten selkeyttä ja jäsentyneisyyttä sekä opiskelijan perehtyneisyyttä luettuun aihekokonaisuuteen. Arvioinnissa huomioidaan vastaako opiskelija esitettyihin kysymyksiin, vastaako hän niihin luetun kirjallisuuden perusteella ja onko opiskelija tavoittanut luetun materiaalin pääargumentit. Lisäksi arvioidaan vastausten analyyttisyyttä ja kriittisyyttä sekä argumentointia. Korvaavuus: AY694662P (5 op), Oulun yliopisto

Ilmoittaudu

Ilmoittaudu
Paikkoja vapaana

Lisätietoja

Juho Mutka koulutussuunnittelija
juho.mutka@lapinkesayliopisto.fi Puh. 040 502 5679

Tutustu myös näihin