Traumainformoitu positiivinen pedagogiikka (TIPP™)

16.10.-27.11.2025 Etätoteutus

Ammatillinen täydennyskoulutusEtäkoulutuksetSosiaali- ja terveysalaOpetus, kasvatus ja ohjaus
Tule vahvistamaan lasten ja nuorten hyvinvointia – TIPP™-koulutus alkaa lokakuussa! Positiivinen pedagogiikka (TIPP™) tarjoaa käytännönläheisen ja myötätuntoisen lähestymistavan lasten ja nuorten kohtaamiseen. Kurssi antaa sinulle vahvan pohjan ymmärtää traumaattisten kokemusten vaikutuksia sekä luoda toivoa, turvallisuutta ja sydänyhteyttä arjen kasvatustyöhön.

Ajankohta

16.10 - 27.11.2025

Kesto

Torstaisin klo 13.45-17.00

Kenelle sopii

Koulutus sopii kaikille lasten ja nuorten kanssa työskenteleville: opettajille, varhaiskasvattajille, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, kasvatusalan opiskelijoille sekä järjestötoimijoille.

Paikka

Koulutus järjestetään Zoom:n kautta

Ilmoittautuminen

21.5 - 1.10.2025

Osallistumismaksu

550€
Traumainformoitu positiivinen pedagogiikka (TIPP™)

Koulutuksen kuvaus

Koulutus järjestetään yhteistyössä Tampereen kesäyliopiston kanssa.

Mitä saat?

  • Ymmärrystä traumainformoidusta työotteesta
  • Työkaluja tunnetaitoihin, kehotietoisuuteen ja myötätuntoiseen vuorovaikutukseen
  • Tukea omaan jaksamiseen ja ammatilliseen kasvuun
  • TIPP™-todistus koulutuksen suorittamisesta

Kurssin aikana opit rakentamaan arkea, jossa jokainen lapsi tulee nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi – aidosti ja turvallisesti.

Aikataulu

Torstaisin klo 13.45-17.00
16.10.
23.10.
30.10.
13.11.
20.11.
27.11.

Traumainformoitu positiivinen pedagogiikka (TIPP™) tarjoaa käytännönläheisen ja myötätuntoisen lähestymistavan lasten ja nuorten kohtaamiseen. Kurssi antaa sinulle vahvan pohjan ymmärtää traumaattisten kokemusten vaikutuksia sekä luoda toivoa, turvallisuutta ja sydänyhteyttä arjen kasvatustyöhön.

”Vastalääkettä lasten ja nuorten tyydyttämättömiin tarpeisiin ja haitallisiin kokemuksiin on terapeuttisten periaatteiden integroiminen lasten ja perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten käytäntöihin. Lapsen ja perheiden ympärille on mahdollista luoda turvallisia tiloja inhimilliselle kasvulle, jälkitraumaattiselle oppimiselle ja resilienssin vahvistumiselle.

Traumainformoitu positiivinen pedagogiikka on sen ymmärtämistä, että väkivallan ja muiden odottamattomien haitallisten tilanteiden aiheuttama inhimillinen kärsimys ovat osa ihmiselämää. Haavoittumisen traumatisoivia vaurioita voi korjata sydänyhteyden, turvan, myötätunnon ja toivon vahvistamisen kautta.

Tavoitteenamme on tutustuttaa kaikki ihmistyön ammattilaiset innovatiiviseen traumainformoituun työtapaan myös oman itsetuntemuksen, ammatillisen kehittymisen ja työhyvinvoinnin näkökulmasta käsin.”

Kati ja Minna

Kouluttajat:
Kati Sarvela, HLL, terapeutti, traumakouluttaja, tietokirjailija
Minna Katajamäki, lastentarhanopettaja, tunnetaitokouluttaja, lasten ja nuorten psyykkisten ongelmien terapeuttinen ohjaaja


Koulutuksen sisältö

Sisältö

Traumainformoitu positiivinen pedagogiikka (TIPP™) on suomalainen koulutus- ja työskentelymalli, jonka ovat kehittäneet terapeutti Kati Sarvela ja varhaiskasvattaja Minna Katajamäki. Mallin tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia sekä ammattilaisten jaksamista huomioimalla traumaattisten kokemusten vaikutukset ja edistämällä toipumista turvallisissa, myötätuntoisissa ja toivoa herättävissä ympäristöissä.

TIPP™ yhdistää traumainformoidun lähestymistavan ja positiivisen pedagogiikan periaatteet. Se perustuu ymmärrykseen siitä, että vaikeat elämänkokemukset, kuten väkivalta tai laiminlyönti, voivat vaikuttaa lapsen kehitykseen ja oppimiseen. Mallissa korostetaan:

  • Turvallisuuden tunnetta: Luodaan ympäristöjä, joissa lapset ja nuoret kokevat olonsa turvalliseksi.
  • Myötätuntoista kohtaamista: Aikuiset kohtaavat lapset empaattisesti ja ymmärtäväisesti.
  • Toivon vahvistamista: Tuetaan lasten ja nuorten uskoa tulevaisuuteen ja omiin kykyihinsä.
  • Sydänyhteyttä: Rakennetaan aitoja ja lämpimiä suhteita lasten ja aikuisten välille.
  • Kehotietoisuutta ja tunnetaitoja: Autetaan lapsia tunnistamaan ja säätelemään tunteitaan sekä ymmärtämään kehon viestejä.
  • Väkivallatonta vuorovaikutusta: Edistetään rakentavaa ja kunnioittavaa kommunikaatiota.

Ilmoittaudu

Ilmoittaudu
Paikkoja vapaana

Lisätietoja

Juho Mutka koulutussuunnittelija
juho.mutka@lapinkesayliopisto.fi Puh. 040 502 5679

Tutustu myös näihin