Monikulttuurisuus sote-ammattilaisen arjessa

Osa I 23.10. ja Osa II -30.10.2025 Etäkoulutus

Ammatillinen täydennyskoulutusEtäkoulutuksetSosiaali- ja terveysala
Monikulttuurisuus ei ole haaste — se on mahdollisuus. Työskenteletkö sosiaali- tai terveysalalla ja kohtaat yhä useammin asiakkaita eri kulttuuritaustoista? Tervetuloa koulutukseen, jossa pureudutaan käytännönläheisesti siihen, miten rakennetaan luottamusta, ymmärretään kulttuurieroja ja edistetään yhdenvertaista kohtaamista arjen työssä. Saat uusia näkökulmia, työkaluja ja ennen kaikkea rohkeutta kohdata jokainen ihminen omana itsenään – kunnioittavasti ja ammattitaidolla.

Ajankohta

23 - 30.10.2025

Kesto

To 23.10. ja to 30.10. klo 12-15

Kenelle sopii

Koulutus on suunnattu sote-alan ammattilaisille, esimerkiksi sairaanhoitajille ja lääkäreille, terveydenhoitajille, sosionomeille, esihenkilöille, kätilöille ja lähihoitajille

Paikka

Etäkoulutus

Ilmoittautuminen

19.5 - 8.10.2025

Osallistumismaksu

290€
Monikulttuurisuus sote-ammattilaisen arjessa

Koulutuksen kuvaus

Koulutus järjestetään yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston kanssa.

Monikulttuurisuus sote-ammattilaisen arjessa - kohtaa rohkeasti ja avarra näkökulmiasi!

Tämä kaksiosainen verkkokoulutus tarjoaa käytännönläheistä tukea ja uusia näkökulmia eri kulttuuritaustoista tulevien asiakkaiden kohtaamiseen sensitiivisesti sekä työkaluja toimivan monimuotoisen työyhteisön rakentamiseen!

Kouluttaja: Saynur Soramies, monikulttuurisuuden asiantuntija ja kouluttaja
sote-alan ylempi AMK, sairaanhoitaja

Saynur on monikulttuuristen työympäristöjen johtamiseen ja maahanmuuttajien kohtaamiseen erikoistunut luennoitsija ja konsultti. Hän on työskennellyt Pirkanmaan sairaanhoitopiirin monikulttuurisuuskoordinaattorina. Koulutukseltaan hän on sairaanhoitaja, ja suorittanut lisäksi sote-alan kehittämisen ja johtamisen YAMK-tutkinnon sisältäen monikulttuuristen työympäristöjen johtamiseen sekä maahanmuuttajien kotouttamiseen liittyviä opintoja.

Saynur on syntynyt ja kasvanut Saksassa ja suorittanut lukion Istanbulissa. Saksassa hän opiskeli sairaanhoitajaksi ja muutti Suomeen vuonna 2004. Opittuaan suomen kielen ja tutustuttuaan maan kulttuuriin, hän aloitti työnsä sairaanhoitajana ja oppi näkemään yhteiskunnan toiminnan suomalaisten silmin: millaisia haasteita suomalaiset kohtaavat eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa?

Saynurin oma maahanmuuttajatausta elävöittää ja konkretisoi koulutuksen sisältöä.


Koulutuksen sisältö

OSA 1: Maahanmuuttaja-asiakkaan kohtaaminen sote-alalla
to 23.10.2025 klo 12-15

Ensimmäisessä osiossa käsitellään monikulttuurisuuden erilaisia ilmiöitä, jotka näkyvät erityisesti kohtaamisissa sote-alalla. Opitaan, miten onnistuneita vuorovaikutustilanteita monikulttuurisissa kohtaamisissa rakennetaan sekä miten eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa haastavissakin tilanteissa toimitaan. Tavoitteena on helpottaa ammattilaisten työtä lisäämällä heidän tietoaan ja valmiuksiaan kohdata erilaisista kulttuureista tulevia asiakkaita sekä turvata maahanmuuttaja-asiakkaalle hyvää ja turvallista hoitoa ja palvelua ammattilaisten osaamista kehittämällä.

Keskeisiä sisältöjä:

  •   Vieraskieliset Suomessa
  •   Maahanmuuttajien terveys ja hyvinvointi tänään
  •   Kulttuurin vaikutus asiakkuuteen sote-palveluissa
  •   Keskeiset kulttuurierot:
    •  yksilölliset vs. yhteisölliset kulttuuri
    •  sukupuoliroolit islamilaisissa kulttuureissa
    •  terveys ja sairaus eri kulttuureissa  
    •  matala vs. korkea valtaetäisyys
  • Kommunikaatio ja vuorovaikutus avaimina onnistuneeseen kohtaamiseen
  • Maahanmuuttaja-asiakkaan neuvonta ja ohjaus
  • Monikulttuurinen osaaminen ja ammattilaisen rooli

OSA 2: Kollegana maahanmuuttaja - Toimiva monikulttuurinen työyhteisö
to 30.10.2025 klo 12-15

Toisessa osiossa saadaan olennaista tietoa kulttuuritaustan vaikutuksista työntekijän ajattelu- ja toimintatapoihin sekä valmiuksia rakentavaan kommunikaatioon ja vuorovaikutukseen monikulttuurisessa työyhteisössä. Koulutus antaa työkaluja vieraskielisten kollegoiden vastaanottamiseen omaan työyhteisöön. Tavoitteena on luoda ymmärrystä molemminpuolisten ennakkoluulojen haitallisesta vaikutuksesta yhteiseen työskentelyyn. Koulutuksessa opitaan, miten luottamukseen perustuvaa, avointa ja menestyksellistä monikulttuurista työyhteisöä voidaan rakentaa sekä opitaan tiedostamaan vastuut asianmukaisesta perehdyttämisestä työpaikan käytäntöihin ja sääntöihin.

Keskeisiä sisältöjä:

  • Monikulttuurisuus Suomessa ja suomalaisessa työelämässä
  • Mikä on kulttuuri?
  • Kommunikaatio ja vuorovaikutus avaimina onnistuneeseen yhteistyöhön
  • Sama työ, mutta erilaiset työtavat
  • Toimiva monikulttuurinen työyhteisö 

Ilmoittaudu

Ilmoittaudu
Paikkoja vapaana

Lisätietoja

Juho Mutka koulutussuunnittelija
juho.mutka@lapinkesayliopisto.fi Puh. 040 502 5679

Tutustu myös näihin