Ravintovalmentajakoulutus 2022-2023, 15 op

2022-2023 Etäkoulutus

Ammatillinen täydennyskoulutusHyvinvointi ja harrastaminenMuut koulutuksetTerveys ja liikuntaHyvinvointi ja harrastaminen
Etäyhteyslinkki lähetetään ilmoittautuneille ilmoittautumisajan päätyttyä

Ajankohta

14.10.2022 - 24.9.2023

Kenelle sopii

Koulutus soveltuu kaikille ravitsemuksen ohjauksesta kiinnostuneille, valmentajille, täydentävänä koulutuksena liikunta- ja terveysalalla toimiville sekä urheilijoille.

Ilmoittautuminen

14.2 - 12.10.2022

Osallistumismaksu

800 €, koulutus laskutetaan useammassa kuukausittaisessa erässä opintojen aloituksen varmistuttua
Ravintovalmentajakoulutus 2022-2023, 15 op

Koulutuksen kuvaus

Tiedote:Koulutus toteutuu. Otamme edelleen vastaan sitovia ilmoittautumisia 9.10.2022 asti.

Koulutus toteutetaan yhdessä Santasport Lapin Urheiluopiston kanssa

Ravintovalmentajakoulutuksessa perehdytään ravitsemuksen luonnontieteellisiin perusteisiin, suomalaisiin ravitsemustottumuksiin ja -ohjeisiin, liikkujan ja urheilijan ravitsemukseen, ravitsemukselliseen sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hyvinvoinnin tukemiseen. Koulutus perustuu holistiseen ihmiskäsitykseen ja ravinnon lisäksi koulutuksessa käsitellään kuormituksen ja levon sekä unen merkitystä ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukena.

Ravintovalmentajakoulutus sopii lisäkoulutukseksi liikunnanohjaajille, liikuntaneuvojille, personal trainereille ja urheiluvalmentajille, fysioterapeuteille, sairaanhoitajille, terveydenhoitajille tai ylipäätään henkilölle, joka tekee työtä ravinto- ja elintapaohjauksen parissa. Koulutus sopii myös hyvinvointiin ja liikuntaan liittyvää koulutustyötä tekeville ja henkilöille, jotka haluavat päivittää ja parantaa ravitsemustietoaan kokonaisvaltaisesti.  

Koulutuksen sisältö perustuu tieteelliseen faktaan ja kouluttajan yli 30 v käytännön kokemukseen ravintovalmennuksesta ja ihmisten hyvinvoinnista sekä suorituskyvyn kehittämisestä.

Koulutuksen osat ovat:

 • Kemia ja imeytymisfysiologia
 • Energiantuottojärjestelmät
 • Ravinto ja harjoittelu
 • Ravinto ja terveys
 • Ravinto-ohjaus
 • Luotettavan tiedon arviointi

Etäopetusjaksojen kouluttajana toimii urheilufysiologi, -valmentaja ja -lääkäri Harri Hakkarainen, jonka kokemus valmennuksen ja lääketieteen saralla on mittava. Hakkarainen on työskennellyt valmentajana, lääkärinä ja ravintokonsulttina mm. Olympiakomiteassa, useissa jääkiekon SM-liiga ja KHL-joukkueissa, jääkiekon, yleisurheilun ja maastohiihdon maajoukkueissa sekä ravintoasiantuntijana useille F1-maailmamestareille.


Koulutuksen sisältö

Koulutuskokonaisuus sisältää kuusi (6) Etäopetusjaksoa, jotka toteutetaan viikonloppuina (pe-su) seuraavan aikataulun mukaan:

 • 1. Ravintokemiaa ja -fysiologiaa 14.-16.10.2022
 • 2. Ravinto- ja kuormitusfysiologiaa 9.-11.12.2022
 • 3. Ravitsemuksen perusteet, stressi ja palautuminen 10.-12.2.2023
 • 4. Ravitsemus, terveys ja kokonaisvaltainen ravintovalmennus I 21.-23.4.2023
 • 5. Ravitsemus, terveys ja kokonaisvaltainen ravintovalmennus II 25.-27.8.2023
 • 6. Lopputöiden esitys ja opponointiseminaari 22.-23.9.2023

Etäopetusviikonloppujen alustava aikataulu (sisältäen jakson aikana erikseen sovittavia kahvi- ja ruokataukoja ):

 • Perjantaisin klo 18.00 – 20.30
 • Lauantaisin klo 9.00 – 17.30
 • Sunnuntaisin klo 9.00 – 15.00

Etäopetusjaksojen lisäksi, koulutukseen kuuluu jaksokohtaisia oppimistehtäviä, -testejä, koulutuksen aikana rakentuva lopputyö ja lopputyön seminaariesitys.

 

Koulutuksen jälkeen osaat määritellä biologisesti eri energia- ja suojaravintoaineet sekä miten ruoansulatus ja ravinteiden imeytyminen toimii ja kuinka eri ravintoaineet pääsevät kohde-elimiin ja kuinka ne vaikuttavat solutasolla. Opit myös ymmärtämään, mitkä asiat vaikuttavat mm. ravintoaineiden imeytymiseen, ihmisen energia-aineenvaihduntaan, painonhallintaan ja kuinka fyysistä suorituskykyä voidaan kehittää ja tukea ravitsemuksen avulla. Opit hahmottamaan ravitsemusta kokonaisuutena ja ymmärrät, miksi erilaisissa liikuntalajeissa tai ihmisten elämäntilanteissa annetaan kohdennettuja ravitsemusohjeita.

Koulutuksessa otetaan huomioon myös ravitsemuksen psykologinen ja lääketieteellinen puoli. Ravintovalmentajalla on oltava ymmärrystä käyttäytymispsykologiasta ja keinoja motivoida asiakasta. Motivoinnin merkitys korostuu etenkin elintapojaan muuttavien asiakkaiden kanssa työskenneltäessä. Lääketieteellistä perustietoa taas tarvitaan niiden asiakkaiden kanssa toimiessa, joilla on jokin perussairaus, joka voi vaikuttaa ravintovalmennusprosessiin. Kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen pohjautuvassa koulutuksessa käsitellään myös lepoa, unta ja kokonaisstressin hallintaa. Tämä auttaa sinua toimimaan esimerkiksi hyvin stressaavassa elämäntilanteessa olevien tai vuorotyötä tekevien asiakkaiden kanssa.

Teoriapohjan lisäksi saat työkaluja käytännön ravintovalmennuksen tueksi. Ravinto-osaamiselle on kysyntää ja ravintovalmentajakoulutus voikin olla ponnahduslauta uusille työurille ja työkalu omaan elämääsi.

Ilmoittaudu

Ilmoittautuminen päättynyt

Lisätietoja

Juho Mutka koulutussuunnittelija
juho.mutka@lapinkesayliopisto.fi Puh. 040 502 5679

Tutustu myös näihin