Kuvaa paremmin, viesti tehokkaammin 6 op, kevät 2024

10.1.-19.6.2024 Etätoteutus

Ammatillinen täydennyskoulutusHyvinvointi ja harrastaminenVerkkokoulutuksetHyvinvointi ja harrastaminenMuu ala
Opi ottamaan parempia valokuvia omaan, asiakkaidesi tai yrityksesi käyttöön. Jos haluat oppia lisää mm. tarinankerronnasta, sommittelusta, mallien ohjaamisesta ja valosta, on tämä kurssi sinulle. Koulutuksessa käydään läpi käytännönläheisesti henkilökuvausta, esine- ja symbolikuvitusta sekä kuvakokonaisuuden rakentamista. Koulutus kestää n. 6 kk. Etäopetuksen, tehtävien, kuvapalautteen, kouluttajan tuen ja vertaisryhmän avulla sinulla on mahdollisuus kehittyä paremmaksi kuvaajaksi.

Ajankohta

10.1 - 19.6.2024

Kesto

N. 6 kk, opetusta arkipäivisin 6 x 3 h (klo 9-12) + palaute 6 x 3 h (klo 18-21) + etätehtäviä opetuskertojen välissä

Kenelle sopii

Työnsä ohella kuvaavat, jotka haluavat kehittää osaamistaan, työssään kuvaavat toimittajat, viestintä- ja markkinointialan henkilöt, henkilöt, jotka käyttävät työssään valokuvaa, mm. museoalan ihmiset, media-alan assistentit, kuvatoimittajat, graafiset suunnittelijat jne, henkilöt, jotka haluavat kehittää valokuvausosaamistaan tavoitteellisesti ja pitkäjänteisesti

Paikka

Linkki koulutukseen osallistumiseen lähetetään ennen aloitusta

Ilmoittautuminen

13.9 - 17.12.2023

Osallistumismaksu

750 €, josta maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä varausmaksu 100 €. Varausmaksu palautetaan vain siinä tapauksessa, että koulutus peruuntuu. Koulutus laskutetaan useammassa kuukausittaisessa erässä toteutumisen varmistuttua. Kurssimaksu sisältää kouluttajan tuen koko kurssin ajan.
Kuvaa paremmin, viesti tehokkaammin 6 op, kevät 2024

Koulutuksen kuvaus

Sisältökuvaus:

Koulutuksen tavoite on, että osallistuja oppii ottamaan parempia valokuvia oman yrityksensä tai organisaationsa viestintä- ja markkinointikäyttöön. Kokonaisuus koostuu etäopetuksesta, joka perustuu käytännönläheisiin demonstraatioihin ja luentoihin. Lisäksi kurssiin kuuluvat etätehtävät ja palautekeskustelut. Koulutus sopii niille, jotka haluavat kehittää kuvaosaamistaan pitkäjänteisesti.
 

Koulutusjaksot (Tarkemmat sisältökuvaukset ohjelman kohdalla)

1. Jakso: Henkilökuvaus 1 (1op)

2. Jakso: Henkilökuvaus 2 (1op)

3. Jakso: Esine- ja symbolikuvaus 1 (1op)

4. Jakso: Esine- ja symbolikuvaus 2 (1op)

5. Jakso: Yksittäisistä kuvista kokonaisuudeksi 1 (1op)

6. Jakso: Yksittäisistä kuvista kokonaisuudeksi 2 (1op)


Opintopisteet

1op = 27 tuntia työskentelyä.  

• Opetusta/palautetta 6h 

• Itsenäistä työskentelyä 21h (kolmen etäviikon aikana)
 

Koulutuksen tavoite: 

• on, että osallistuja oppii ottamaan monipuolisia kuvia ja tekemään lyhyitä videoita oman organisaationsa tai yrityksensä käyttöön.

• on havainnollistaa työskentelyprosessi, jota noudattamalla kuvaaminen on vaivattomampaa osana muuta työtä.
 

Kenelle

• työnsä ohella kuvaavat, jotka haluavat kehittää osaamistaan

• työssään kuvaavat toimittajat, viestintä- ja markkinointialan henkilöt

• henkilöt, jotka käyttävät työssään valokuvaa, mm. museoalan ihmiset, media-alan assistentit, kuvatoimittajat, graafiset suunnittelijat jne.

• henkilöt, jotka haluavat kehittää valokuvausosaamistaan tavoitteellisesti ja pitkäjänteisesti
 

Kesto: 

• Koulutus kestää 6kk

• OPETUSKERRAT: 6 x 3h opetuskerta etäyhteydellä/1krt kuukaudessa arkiaamuisin (9 – 12)

• ETÄTEHTÄVIÄ: opetuskertojen väleissä tehtäviä, jotka voit tehdä yrityksesi tai organisaatiosi lähtökohdista käsin

• KUVAPALAUTE- ja keskustelukerrat etäyhteydellä/1krt kuukaudessa arki-iltaisin (18 – 21) 
 

Opetuskerrat 

toteutetaan etäopetuksena. Ne koostuvat kouluttajan vetämistä käytännönläheisistä kuvausdemonstraatioista, joissa havainnollistetaan kurssikerran sisältöä. Lisäksi niihin liittyy teoriaosuuksia, jotka tulevat demojen lomassa. Osa opetuskertojen ajasta käytetään myös etätehtävien palautteeseen. 

Koulutuksen sisältö on rakennettu siten, että kaikki demonstraatiot tehdään ns. miljööolosuhteissa, mikä tarkoittaa normaalia huonetilaa. Koulutukseen ei sisälly studiotyöskentelyä.

Kaikki opetuskerrat säilyvät tallenteina koko kurssin ajan, joten voit tarvittaessa katsoa ne silloin kun sinulle sopii. Lisäksi voit kerrata helposti kunkin opetuskerran sisältöä.

Etätehtävät

Kouluttaja antaa jokaisen opetuskerran päätteeksi tehtävän, joka on muokattavissa yrityksesi tai organisaatiosi tarpeisiin. Näin voit tehdä kaikki tehtävät siten, että saat niistä kertyvän materiaalin heti käyttöösi. 

Kuvapalautteet

pidetään opetuskertojen välissä etäyhteydellä. Palautekeskustelussa on mukana koko ryhmä ja kouluttaja käy läpi jokaisen tehtävän. Lisäksi niissä keskustellaan asioista, jotka ovat tulleet vastaan, kun osallistujat ovat tehneet tehtäviä. Palautekeskustelut ovat merkittävä osa oppimisprosessia, koska niissä näkee muiden osallistujien tehtävät ja kuulee palautteet niistä. Palautekeskustelut pidetään arki-iltaisin.

Kurssimateriaali

Opetuksessa hyödynnetään ja sovelletaan Tiina Puputin kirjoittamia valokuvauksen opaskirjoja: 

• Valaise tarina kuvaksi – Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä (Docendo, 2021)

• POSE – Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa (Docendo, 2015)

• Valo ja valaisu – Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä (Docendo, 2012)

Lisämateriaalina käytetään Puputin käsikirjoittamaa ja juontamaa opetusohjelmaa Fotarit.

Fotarit on YLE:n tuottama hyvän fiiliksen valokuvausohjelma, joka innostaa ja opettaa ottamaan parempia valokuvia puhelimella.

YLE Areena: https://areena.yle.fi/1-4468925

Lisäksi käytetään muita Puputin tekemiä materiaaleja.

Muistathan myös, että kaikki opetuskerrat säilyvät tallenteina koko kurssin ajan, joten voit tarvittaessa katsoa ne silloin kun sinulle sopii. Lisäksi voit kerrata helposti kunkin opetuskerran sisältöä.
 

Kalustosta: 

Kurssijaksoilla lähdetään aina valokuvan sisällöstä. Tästä syystä voit osallistua kurssille joko käyttämällä järjestelmäkameraa tai puhelinta. Kouluttaja huomioi molempia laitteita käyttävät opetusjaksoilla. Kurssiin ei kuulu järjestelmäkameran käytön perusteita, eikä puhelimen käyttökoulutusta. Oletus on, että osallistuja hallitsee teknisesti käytössään olevan laitteiston. 

Kuvauskalusto

Kurssilla voi olla joko järjestelmäkamera tai monipuoliseen kuvaamiseen soveltuva puhelin. Lisäksi on hyvä olla jalusta. 

Kuvankäsittely- ja editointiohjelmat

Kuvankäsittelyyn sopivat esim. esim. Photoshop tai Lightroom. Puhelimella voit käsitellä kuvasi esim. Snapseedilla (ilmaissovellus). Koulutukseen ei kuulu laaja-alaista sovellusten opetusta. Siinä käydään läpi työnkulullisesti ja esimerkinomaisesti yksi toimintatapa. Oletus on, että osallistuja hallitsee käytössään olevat sovellukset.

Valaisukalusto

Kurssilla käytetään lisävalonlähteitä ja erilaisia valonmuokkaajia. Kouluttaja esittelee erilaisia välineitä kurssin aikana. Osa niistä on itse rakennettavissa ja osa on tehdasvalmisteisia.

Kurssilla on myös iloa omista lisävalonlähteistä, mutta ei välttämättä kannata hankkia jotain juuri ennen kurssia. Kurssin aikana voi tulla oivalluksia siitä, mitä kannattaa itselleen hankkia. Kouluttaja antaa mielellään vinkkejä kalustohankinnoissa koulutuksen aikana tai tarvittaessa ennen sitä. Kysy rohkeasti. https://areena.yle.fi/1-4468925


Koulutuksen sisältö

Aikataulu:

1. Jakso: Henkilökuvaus 1 (1op)

ke 10.1. Opetuskerta klo 9 – 12

ke 24.1. kuvapalaute klo 18 – 21 

2. Jakso: Henkilökuvaus 2 (1op)

ke 7.2. Opetuskerta klo 9 – 12

ke 21.2. kuvapalaute klo 18 – 21 

3. Jakso: Esine- ja symbolikuvaus 1 (1op)

ke 13.3. Opetuskerta klo 9 – 12

ke 27.3. kuvapalaute klo 18 – 21 

4. Jakso: Esine- ja symbolikuvaus 2 (1op)

ke 10.4. Opetuskerta klo 9 – 12

ke 24.4. kuvapalaute klo 18 – 21 

5. Jakso: Yksittäisistä kuvista kokonaisuudeksi 1 (1op)

ke 8.5. Opetuskerta klo 9 – 12

ke 22.5. kuvapalaute klo 18 – 21 

6. Jakso: Yksittäisistä kuvista kokonaisuudeksi 2 (1op)

ke 5.6. Opetuskerta klo 9 – 12

ke 19.6. kuvapalaute klo 18 – 21


Koulutusjaksojen sisältökuvaukset:

 • 1 – 2 jaksot: HENKILÖKUVAUS 1 ja 2 

  Koulutus alkaa henkilökuvauksen osuudella, ja siihen tutustutaan kuvituskuvan viitekehyksestä. 

  Osioissa käydään läpi henkilökuvaan liittyviä asioita, kuten: kuvan tarinan suunnittelu, vallitsevan valon käyttö ja sen muokkaaminen tarvittaessa lisävalonlähteillä (mm. ikkunavalo, ulkovalo ja sisätilan keinovalot). Edelleen osioissa käydään läpi mallien ohjaamista ja kuvan sommittelua. 

  Kuvien visuaalis-kerronnallisen laadun lisäksi huomioidaan kuvien tekninen laatu ja eri medioiden vaatimukset. Läpi käydään myös kuvaamisen kokonaisprosessi kuvan suunnittelusta sen ottamiseen ja perusviimeistelyyn.

  Tavoitteena on, että näiden osioiden jälkeen osallistuja pystyy kuvaamaan erilaisissa olosuhteissa parempia henkilökuvia, joissa ihminen on pääkohteena tai hän on tekemässä jotain. 

 

 • 3 – 4 jaksot: ESINE- JA SYMBOLIKUVAUS 1 ja 2 

  Koulutus jatkuu esine- ja symbolikuvituksen osuudella, ja niihin tutustutaan dokumentaarisen ja kuvituskuvan viitekehyksestä.

  Osioissa käydään läpi, mitä kannattaa huomioida, kun kuvaa eri materiaalia olevia esineitä. Lisäksi havainnollistetaan, kuinka kuvittaa erilaisia aiheita ilman henkilöitä, tai siten, että ihmiset ovat kuvan taustalla. 

  Näissä osioissa perustana ovat edelleen: kuvan tarinan suunnittelu, vallitsevan valon käyttö ja sen muokkaaminen tarvittaessa lisävalonlähteillä (mm. ikkunavalo, ulkovalo ja sisätilan keinovalot). Lisäksi edetään sommittelussa ja kuvan visualisointikeinoissa. 

  Kuvien visuaalis-kerronnallisen laadun lisäksi huomioidaan kuvien tekninen laatu ja eri medioiden vaatimukset. Läpi käydään myös kuvaamisen kokonaisprosessi kuvan suunnittelusta sen ottamiseen ja perusviimeistelyyn. 

  Tavoitteena on, että näiden osioiden jälkeen osallistuja pystyy kuvaamaan eri olosuhteissa parempia esine- ja symbolikuvia. 

 

 • 5 – 6 jaksot: YKSITTÄISISTÄ KUVISTA KOKONAISUUDEKSI 

  Koulutuksen viimeisissä osioissa kootaan yhteen aiempien kokonaisuuksien sisältö ja lisätään siihen tapahtumakuvauksen perusteet. Näistä kaikista harjoitelluista osiosta kootaan yhtenäinen kuvakokonaisuus. 

  Työskentelyn perustana ovat edelleen: kuvan tarinan suunnittelu, vallitsevan valon käyttö ja sen muokkaaminen tarvittaessa lisävalonlähteillä. Lisäksi huomioidaan sommittelu ja kuvan visualisointikeinojen merkitys tarinan kerronnassa. Kuvien visuaalis-kerronnallisen laadun lisäksi huomioidaan kuvien tekninen laatu ja eri medioiden vaatimukset. 

  Tavoitteena on, että viimeisen osion jälkeen osallistuja voi hyödyntää aiemmin opetettuja asioita nopeampitempoisessa tapahtumakuvauksessa. Lisäksi hän voi kuvata yhtenäisen kuvakokonaisuuden, joka on visuaalisesti vaihteleva ja aihettaan monipuolisesti esittelevä. 
   

Kouluttajan esittely:

Tiina Puputti, valokuvakouluttaja, valokuvaaja, tietokirjailija (KM, SAVM, VEAT, VAT)

Intohimosta valokuvaukseen Tiina Puputti kuvaa, kouluttaa ja kirjoittaa. Innostu, inspiroidu ja ilmaise on hänen kantava teemansa käytännönläheisissä valokuvakoulutuksissa.

Tiina Puputti toimii tällä hetkellä itsenäisenä ammatinharjoittajana valokuvausalalla. Hän kouluttaa eri oppilaitoksissa, yrityksissä ja yhteisöissä valokuvan ymmärrystä ja kuvaustaitoja kaipaavia ihmisiä aina harrastajista kuvaa työssään tarvitseviin ja ammattilaisiin asti. 

Koulutukseltaan Tiina on kasvatustieteen maisteri luokanopettajan koulutusohjelmasta. Opintojen jälkeen hän työskenteli ammattikuvaajia kouluttavassa Visuaaliviestinnän Instituutissa ensin koulutussuunnittelijana ja myöhemmin rehtorina ja pääkouluttajana. Lisäksi hän on suorittanut valokuvaajan ammattitutkinnon, yrittäjän ammattitutkinnon ja valokuvaajan erikoisammattitutkinnon. Syksyllä 2015 Suomen Ammattivalokuvaajat ry myönsi hänelle liiton korkeimman arvonimen, Mestariarvon (SAVM).

Docendo on julkaissut kolme Tiinan kirjoittamaa kirja: Valo ja valaisu – Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä, POSE – Mallin asento ja ohjaaminen henkilökuvauksessa ja Valaise tarina kuvaksi – Henkilökuvaus studiossa ja miljöössä. Lisäksi Tiina on kääntänyt kirjan: Etsimessä: Valaisu.

Koulutustyön lisäksi Tiina myös kuvaa asiakastoimeksiantoja ja omia projekteja. Lisäksi hän kirjoittanut mm. Kamera-lehteen vuodesta 2003 alkaen.

Syksyllä 2018 Tiina oli tekemässä Fotarit –ohjelmaa. Hän vastasi ohjelmassa valokuvauksen opetuksen sisällöstä, käsikirjoitti ne ja omat juonto-osuutensa. Fotarit on YLE:n tuottama hyvän fiiliksen valokuvausohjelma, joka innostaa ja opettaa ottamaan parempia valokuvia puhelimella. 

Ohjelma on katsottavissa YLE Areenassa: https://areena.yle.fi/1-4468925

2020 – 21 Tiina tuotti Photography online course for scientists -verkkokurssikokonaisuuden Aalto yliopistolle Valeria Azozskayan kanssa. POCS on Aalto yliopistossa opiskeleville ja työskenteleville tehty itsenäisesti opiskeltava valokuvauksen verkkokurssi, joka koostuu opetusvideoista, kuvaus- ja monivalintatehtävistä. Sen tavoite on auttaa tutkijoita ja opiskelijoita kokoamaan kuvapankki omista kuvistaan, joita voi käyttää, kun esittelee tutkimustyötään.

www.tiinapuputti.com

Facebook: Tiina Puputti – Joy of Photography

Instagram: @tiinapuputti

Puh. +358 44 520 7220

Mail: tiina@tiinapuputti.com

Ilmoittaudu

Ilmoittaudu
Paikkoja vapaana

Lisätietoja

Päivi Hinno koulutussuunnittelija
paivi.hinno@lapinkesayliopisto.fi Puh. 0400 792 396

Tutustu myös näihin