Kestävää vai kestämätöntä hyvinvointia? Maksuton webinaarisarja

Webinaarit järjestetään etäyhteydellä 29.9.2022-20.4.2023

Hyvinvointi ja harrastaminenVerkkokoulutuksetToimintaa ikääntyvilleMuut koulutuksetHyvinvointi ja harrastaminenKansalaistaidot
Kesäyliopistot tarjoavat yhteistyössä kaikille kiinnostuneille maksuttoman verkossa toteutettavan luentosarjan ajankohtaisista aiheista teemalla Kestävää vai kestämätöntä hyvinvointia?

Ajankohta

24.1 - 20.4.2023

Kesto

klo 17.30-18.30

Kenelle sopii

Kaikille aiheista kiinnostuneille

Paikka

Ilmoittautuneille lähetämme linkin ennen webinaaria . Tarkistahan myös roskapostikansion, jos olet ilmoittautunut, mutta et ole saanut kutsuviestiä.

Ilmoittautuminen

26.10.2022 - 23.1.2023

Osallistumismaksu

Maksuton tilaisuus
Kestävää vai kestämätöntä hyvinvointia? Maksuton webinaarisarja

Koulutuksen kuvaus

Sarja koostuu neljästä verkkoluennosta, joihin kaikkiin voi ilmoittautua samalla kertaa tai voi valita myös yksittäisen luennon. 

Ei haittaa, vaikka et pääsisi jokaiseen osaan mukaan. Linkki osallistumista varten toimitetaan aina ennen seuraavan webinaarin alkua ilmoittautuneille. 

Oikeus muutoksiin pidätetään.


Koulutuksen sisältö

LUENTO 1: Jatkuva talouskasvu – mihin sitä tarvitaan ja onko se edes mahdollista?

Luennoitsija: Kestävän hyvinvoinnin professori Arto O. Salonen, UEF

Aika: 29.9. 2022 klo 17.30–18.30

Kovin harvoilla ihmisillä maapallolla on asiat niin hyvin kuin suomalaisilla. Elämme yltäkylläisyydessä. Pitäisikö nyt viimeistään yhteiskuntapolitiikan tavoitteena olla kansalaisten elämänlaadun kohentuminen eikä talouden koon kasvattaminen?

Elintason jatkuvan parantamisen seurauksena suorituskeskeisyys lisääntyy elämässä. Ongelmaksi muodostuu riittämättömyyden ja merkityksettömyyden kokemukset. Juuri kun tavoitteen näyttää saavuttavan, se lipeää käsistä kuin liukas saippua. Seurauksena on sisäistä tyhjyyttä ja elämän merkityksettömyyttä.

Olisiko bruttokansantuotteen kasvattamisen sijasta huomion kohteeksi otettava kansalaisen kokemus hyvinvoinnista? Millaista olisi yhteiskuntapolitiikka, joka tähtäisi suoraan kansalaisten elämänlaadun parantumiseen välineellisen talouskasvutavoitteen sijaan.

Hyvän elämän mahdollisuudet on välttämätöntä järjestää ekologisesti kestävästi ja sosiaalisesti oikeudenmukaisesti, jotta tulevaisuus olisi hyvä. Mitä myöhemmin kansalaiset, yhteiskunnat ja koko ihmiskunta tähän havahtuvat, sitä kalliimmaksi muodostuu yhteisen tulevaisuuden haltuunotto – ellei jopa mahdottomaksi.

Professori Arto O. Salosen asiantuntijuus liittyy kestävään hyvinvointiin. Hän työskentelee Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella ja on Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin jäsen.
 

LUENTO 2: Tekoälyhuuma meni - miten kävi hyvinvoinnille?

Luennoitsija: Tietojärjestelmätieteen professori Pekka Abrahamsson, JY

Aika: 27.10.2022 klo 17.30–18.30

Tekoälyodotukset höyrysivät kuumana muutama vuosi sitten. Tekoälyn piti ratkaista sairaudet, säveltää sinfoniat ja auttaa arjen askareissa. Luennolla pohditaan mitä kaikkea on jäänyt käteen, millaista hyvinvointia on syntynyt ja mitä vielä on odotettavissa.
 

LUENTO 3: Planeetta, yhteisö, yksilö – kestävyyden avainkysymykset

Luennoitsija: Tulevaisuustutkija Ilkka Halava

Aika: 24.1.2023 klo 17.30–18.30

Ilkka Halava (KTM, CBC) on tulevaisuustutkija, yritysvalmentaja ja Prime Frontier Oy:n sekä Future Works Oy:n toimitusjohtaja. Hän on yksi Suomen suosituimmista puhujista ja monen organisaation luottosparraaja.
 

LUENTO 4: Myötätunnon voima - kilpailukyvystä hyvinvointiin

Luennoitsija: Käytännöllisen teologian professori, Anne Birgitta Pessi, HY

Aika: 20.4.2023 klo 17.30-18.30

Professori Anne Birgitta Pessi toimii kirkkososiologian professorina Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa. Pessillä on myös dosentuuri sekä teologiassa (Helsingin yliopisto) että sosiologiassa (Itä-Suomen yliopisto) ja hän on Suomalaisen tiedeakatemian jäsen. Pessi on mukana useissa tutkimusprojekteissa ja hänellä on lukuisia tieteellisiä luottamustehtäviä. Lisäksi hän on saanut monia kansainvälisiä ja kotimaisia tiedepalkintoja. Tutkimuksellaan hän haluaa edistää altruismin ja myötätunnon ja -innon voimaa.

Ilmoittaudu

Ilmoittaudu
Paikkoja vapaana

Lisätietoja

Juho Mutka koulutussuunnittelija
juho.mutka@lapinkesayliopisto.fi Puh. 040 502 5679

Tutustu myös näihin